Advies? 0634138432

Energiekosten bedrijf enorm gestegen? Er zijn meer financieringsmogelijkheden bij investeren in verduurzamen bedrijfspand

BMKB-Groen helpt ondernemers om de kosten van energie omlaag te brengen.

 

Door de stijgende elektriciteits- en gasprijzen is investeren in verduurzamen zelfs noodzakelijk geworden. Veel mkb’ers hebben geen on onvoldoende eigen middelen om dit zelf te betalen. Een lening kan dan een oplossing zijn, maar financiers zijn vaak terughouden omdat investeringen in verduurzaming niet altijd snel worden terugverdiend.  Het risico voor de financier is daardoor hoger. Het kabinet biedt met de BMKB-Groen een oplossing voor die financieringsproblemen van mbk-ers.

De overheid helpt jou als ondernemer te verduurzamen. Naast diverse subsidies/fiscale regelingen, kan dit met de groene uitbreiding van de BMKB-regeling (ook wel staatsgarantie genoemd), de BMKB-Groen. Deze regeling geeft een financiering extra zekerheid bij het verstrekken van financiering ten behoeve van verduurzaming. Bijvoorbeeld wanneer je jou kantoorpand wilt verduurzamen naar minimaal Label C. Voor investeringen in bedrijfsmiddelen geldt wel dat die middelen opgenomen moeten zijn in de EIA-energielijst van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Deze moeten meestal voldoen aan bepaalde eisen. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp, zonnepanelen of ledverlichting.

Een voordeel van de ondernemer is dat een financier eerder bereid is om jouw groene investeringen, die in de regel een lange terugverdientijd hebben, te financieren. Daarnaast kan het aanzienlijk schelen in het rentetarief.
De verwachting is dat de grootbanken deze regeling begin 2023 kunnen aanbieden. Er zijn op dit moment wel een aantal non-bancaire financiers die er klaar voor zijn.

Energiescan Achterhoek Onderneemt Duurzaam

Weet je nog niet waar efficiëntieverbetering mogelijk is of het beste mee kunt beginnen? Achterhoek Onderneemt Duurzaam, een initiatief door en voor ondernemers, kan je daarbij helpen. Met tips, adviezen en energiescans.

Achterhoek Onderneemt Duurzaam kan deze service sinds kort weer bieden door samenwerking met de Gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.

Aanmelden voor een scan via: Achterhoek Onderneemt Duurzaam

 

 

Geschreven door: Guido Reusen

Ondernemersadviseur