Advies? 0634138432

Vastgoedfinanciering horeca blijft mogelijk


Dolf Setz "Ik was echt nog niet klaar met ondernemen. Dankzij Mogelijk kan ik door."

Dolf en Monique Setz stonden met hun horeca-onderneming eind 2021 met de handen in het haar en de rug tegen de spreekwoordelijke muur. Het scheelde niet veel of de hele boel stond op Funda. Tot intermediair Guido Reusen van Financieel Doordacht de zaak van Dolf en Monique voorlegde aan Mogelijk en Café - Zalencentrum Setz toch weer perspectief kreeg.

Dolf en Monique Setz runnen sinds 1999 een huiskamercafé en slijterij in Aalten. In 2007 kregen ze het hele pand in eigendom waardoor de zalen ook onder hun beheer kwamen. Toen corona in 2020 een dikke streep zette door het programma in het zalencentrum en het café meerdere keren voor lange tijd dicht moest, kwamen ze in zwaar weer terecht. “Mijn spaargeld is er doorheen en mijn pensioen ook”, vertelt Dolf. Toch was Dolf nog niet klaar om de handdoek in de ring te gooien. “Ik ben nu 60 en nog niet klaar om met pensioen te gaan.”

Echte ondernemer

Als echte ondernemer zag Dolf nog allerlei mogelijkheden om door te gaan. “In corona-tijd ben ik gestart met het verzorgen van catering met BBQ’s. Ik begon met één BBQ en binnen no time had ik acht aanvragen. Dat sloeg echt aan. Lekker buiten, slow cooking. Het café wordt meer een bistro en een deel van het zalencentrum wordt gebruikt door de biljartvereniging, die als compensatie daarvoor de bediening op zich neemt.”

Hogere lasten

Bijna konden al deze plannen het raam uit toen de bank die het pand financierde, met een nieuw hypotheekaanbod kwam. “Ik wist niet wat ik zag”, vertelt Dolf. “Ondanks dat ik al voor 50% had afgelost en de bank dus veel zekerheid had en ik niet achterliep met betalingen, kreeg ik hogere maandlasten?! ‘Tja, horeca is nu een risico’, kreeg ik te horen. Alsof ze zeiden ‘we weten dat je het niet kunt betalen, dus we verhogen de prijzen even’.” Woest was Dolf en ook uit het lood geslagen. Hij zag eigenlijk al geen andere oplossing meer dan het pand te verkopen en te stoppen met zijn onderneming. “We zaten echt in een heel diep, zwart gat. Het gaf veel stress en somberheid”.

Meerdere wegen naar Rome

Totdat... de accountant van Dolf hem in contact bracht met financieel adviseur en intermediair Guido Reusen van Financieel Doordacht. Guido: “Na een gesprek met Dolf en zijn accountant was het me duidelijk dat Dolf het liefst door wilde met zijn onderneming. Dus ben ik gaan uitzoeken wat er verantwoord mogelijk zou kunnen zijn.” Guido wist dat banken erg terughoudend zijn als het gaat om horeca, zeker in corona-tijd. Maar er zijn meerdere wegen naar Rome, wist Guido ook. Dus keek hij naar non-bancaire opties. “Met Mogelijk had ik al goede ervaring, dus heb ik ze de casus voorgelegd. En al snel bleek dat zij er wel potentie in zagen.” 

Snel zekerheid

Toen ging het plots snel. “Na een zoom-overleg voor kennismaking en aanvullende informatie werd het voorstel goedgekeurd en voorgelegd aan de investeerders. Direct de volgende dag hadden zich al meerdere investeerders gemeld”, weet Guido. “Die snelheid was echt heel belangrijk voor Dolf en dat is waar Mogelijk heel erg goed in is; snel duidelijkheid geven. Bovendien, en dat was natuurlijk ook erg belangrijk in deze situatie, konden de maandlasten omlaag vanwege lage aflossing. Tegelijkertijd heeft Dolf de vrijheid om boetevrij meer af te lossen als hij dat wil.”

Mentale opsteker

Voor Dolf en Monique was het een enorme opsteker dat financiering niet alleen mogelijk was, maar dat er zelfs meerdere investeerders geïnteresseerd waren. “Dat doet wel wat met je”, vertelt Dolf. “Het vertrouwen dat we met de goede dingen bezig zijn, kwam terug. We hebben er weer zin in!” Dolf gaat nu verder met zijn plannen voor het omvormen van het café tot bistro en blijft BBQ-catering verzorgen. Ook de boekingen voor het zalencentrum beginnen weer te komen.

Guido, die naast intermediair ook ondernemerscoach is, ziet ook hoe belangrijk dit was voor Dolf. “Hij heeft geen opvolging, dus zal op termijn wel verkopen. Maar dankzij deze financiering kan hij dat doen op het moment dat hij dat wil en kan hij nu nog even doen waar hij goed in is: horecaondernemer zijn. Ik ben heel blij dat ik heb kunnen helpen met mijn kennis en mijn netwerk en dat ik Dolf in deze onzekere tijd kon ontzorgen.”

Geschreven door: Guido Reusen

Ondernemersadviseur